Bloemen voor bijen, bloemen voor zelfknippers.

Wist je dat je aan het hartje van een bloem kan zien hoe lang ze al open staat? Dat is belangrijk, want op onze bloemenweide vind je bloemen in alle stadia: van knop tot uitgebloeid.

Eerlijk is eerlijk: het lukt ons fysiek niet om alle bloemen weg te knippen wanneer ze al langer open staan. Maar dit heeft ook goede kanten: dit zijn namelijk de bloemen waar de bijen ook veel plezier aan hebben. Daar kunnen ze immers het beste aan het stuifmeel.

Wegknippen kunnen we dus niet tijdig, jullie léren hoe je zélf de meest verse bloemen kan selecteren des te meer. Bij elke soort die kniprijp is, staat er een info-bordje met daarop onze specifieke knip-tips.

Met deze blogpost willen we jullie verder inwijden in de wondere pracht van de natuur. Aan jullie om er je voordeel mee te doen in eigen tuin en op onze plukweide.

Eerst en vooral stellen we jullie graag voor aan de gewone margriet (Lat: Leucanthemum vulgare), een vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De plant heeft een bloemhoofdje met een geel hart bestaande uit buisbloemen, dat wordt omkranst door witte straalbloemen. Meer weten? Op Wikipedia vind je alle info over de margriet.

Fase 1: Bloem nog volledig in knop: deze fase is altijd te vroeg, bij élke bloemensoort. Deze kopjes zijn nog niet klaar om open te gaan in de vaas. Of je ze knipt bij een korenbloem, gele ganzenbloem, een dahlia of deze margrieten: het zal enkel en alleen een groenvuller blijven. Deze bloemen kan je dus beter nog even laten staan voor de volgende knippers.

Fase 2: knop geopend en de bloemblaadjes gaan al naar buiten: dit is het ideale plukmoment voor vele bloemensoorten. Deze geeft je het langste vaasleven. De steeltjes zijn in deze fase bij sommige soorten ook nog wat zachter, waardoor ze al eens makkelijker durven knakken. “Voor wat, hoort wat”, denkt de natuur.

Fase 3: de eerste meeldraden zijn aangeroerd. Zodra de bloem open staat, komen onze vrienden de insecten aangevlogen. Het gaat immers niet alleen om bijen, maar ook een heleboel ander gevleugeld leven komt ons bezoeken. Op de onderstaande foto zie je dat de meeldraden aan de rand van het gele hartje al open staan. Dit is ook nog een verse bloem.

Fase 4: over de helft. Vanaf dit moment nog steeds héél mooi als eyecatcher in de vaas, maar je weet dat deze bloem al enkele dagen bij ons op de plukweide open gestaan heeft.

Fase 5: alle meeldraden zijn open. Hier hebben de vele bestuivers hun werk gedaan en al het beschikbare lekkers meegenomen. Deze bloemen kan je beter laten staan voor de bijtjes. Hierna gaat het enkel bergaf. Wij proberen na deze fase weg te knippen.

Veel succes en veel plezier !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *