Onze favoriete tulpen en narcissen voor 2024.

Het verse snijbloemenseizoen wordt steevast geopend door de eerste tulpen en narcissen. Ook dit jaar hopen we op een ruim aanbod tegen Pasen, we organiseren dan ook een Paasopening op zaterdag 30 maart. Wie weet komen de eerste narcissen er wel al veel sneller aan. Volg zeker onze updates op onze Socials.

Handgepikt en handgeplant

Die bloemen komen er niet zomaar. Eerst organiseren wij een familieraad, om te beslissen welke bollen wij voor het nieuwe seizoen zouden bestellen, en bij wie we dat zouden doen. Onder het motto ‘kiezen is verliezen’, mochten zowel Annelies als Pieter hun lievelingen bestellen. In november mochten we dan hard aan de slag om meer dan 2000 nieuwe tulpen- en narcisbollen in de grond te steken.

Wie Instagram heeft, kan hier onze leuke video terugzien.

In totaal kozen wij dertien nieuwe soorten tulpen en vijf nieuwe soorten narcissen. Het is niet gemakkelijk om hier onze drie favoriete tulpen en narcissen uit te kiezen, want ook wij hebben deze soorten nog niet in het echt gezien. Maar… hier wagen we een poging. De foto’s en omschrijvingen namen we over van onze leverancier.

Onze drie favoriete tulpensoorten voor 2024:

 • Mango Charm: Zoals de naam doet vermoeden, verkleurt deze tulp van roze met geel naar een exotische kleur van mango met een zachtroze gloed. Lang bloeiende, rond gevormde bloemen. Leuk in combinatie met donkergekleurde tulpen.
 • Akebono: Deze nieuwe Tulp uit Japan heeft bijzonder grote, gevulde bloemen. De bloemblaadjes zijn iets golvend en heldergeel van kleur met een rood randje en hier en daar een veegje groen.
 • Renown: Deze dubbele late tulp, ook wel Franse tulp genoemd, verrast u in het late voorjaar met prachtige gevulde bloemen. De lichtgeurende bloemen staan op een stevige steel en zijn daardoor ook perfect geschikt voor in de pluktuin en als snijbloem. 

Onze drie favoriete narcissen voor 2024:

 • White Sheerfulness: Heerlijk zoetgeurende Narcissen met tot wel 4 bloemen per steel. De witte bloemen zijn dubbel met wat geel in het hart. 
 • Delnashaugh: Heerlijk geurende Narcis met grote dubbele ivoorwitte bloemen met een diameter van +/- 11cm. Vanuit het midden vormen er vele gekrulde roze bloemblaadjes. Zeer decoratief, langbloeiend en een geweldige snijbloem. Frisgroen blad en laatbloeiend. 
 • Love Call: Deze opvallende Love Call is een grootbloemige, spleet-kronige Narcis. De dekbladeren zijn wit en de kroon is helder oranje en geel, diep tweelobbig, goed gefranjerd en soms met wat geel aan de randjes.

Welke van deze narcissen en tulpen is jouw favoriet?

PS: ook onze bollen die we geplant hebben in 2022 zullen opnieuw in bloei komen. Zet jouw vaas dus maar al klaar.

Cadeaubon bestellen

Wil jij graag een cadeaubon bestellen? Vul dan onderstaande formulier in. Wij nemen ASAP contact met je op om verder af te spreken.

In Klein-Brabant kunnen wij een cadeaubon in de brievenbus komen steken of afgeven. Buiten Klein-Brabant kiezen we samen voor de meest pragmatische oplossing: afhalen, levering of verzending via Bpost.


  Wij maken een ‘bloemenraam’ voor De Warmste Week – volg het hier live.

  Zoals aangekondigd in onze vorige post, maken wij een bloemenraam voor het goede doel. Hoe zo een ‘bloemenraam’ er uit kan zien, kan je op onze socials zien (Instagram & Facebook).

  Waarom?

  Wij zijn al jaren fan van De Warmste Week. Dit jaar is het thema ‘opgroeien zonder zorgen’ en met twee eigen kinderen willen wij ons steentje bijdragen. Dus maken wij in de komende weken een nieuw bloemenraam, waar jij mee op zal kunnen bieden. De voortgang zal je kunnen volgen op onze socials.

  Hoe kan jij bieden?

  – UPDATE – de biedingen zijn ondertussen afgelopen

  Via 2dehands.be kan jij jouw bod uitbrengen op deze pagina. Als je liever geen 2dehands gebruikt én er tijdig bij bent, kan je ons een berichtje sturen met jouw bedrag. Wij ronden de biedingen af op zondag 10u ’s ochtends, zodat we het bedrag tijdig kunnen doorstorten.

  Waar zitten we?

  Woensdag 20/12/23:

  Donderdag 21/12/23

  • We kunnen de eerste bloemen toevoegen.
  • Het eerste bod is binnen: Jana biedt €50,00. Bedankt alvast!

  Vrijdag 22/12

  • Het bloemenraam raakt stilaan gevuld. Ondertussen meer dan 100 stelen ingevlochten.
  • Er is een bijkomend bod van €60 én van €70. Bedankt Elke en Veerle !
  • We verlengen de mogelijkheid tot bieden tot zondag 10u.

  Zaterdag 23/12

  • Het bloemenraam is af 🙂
  • Op zaterdag zijn er nog bijna 100 extra bloemstelen ingevlochten.
  • Elke vierkante centimer heeft een eigen droogbloem gekregen.

  Het eindresultaat is bekend. Anja deed het hoogste bod. Wij brachten het bloemenraam zo snel mogelijk. Het bedrag werd per direct doorgestort naar De Warmste Week.

  Wij maken een ‘bloemenraam’ voor De Warmste Week

  Wij maakten voor onszelf een ‘bloemenraam’. Het recept is redelijk eenvoudig: een houten frame op basis van vier stokken, een vierkante meter kippengaas, >150 droogbloemen en héél véél geduld.

  Het geheel? Magisch !

  De primeur was voor de toehoorders van het concert van de harmonie De Ware Vrienden op 25 november in De Nestel. Daar hing ons bloemenraam aan de inkom. Het bracht meteen het geheel tot leven.

  En dat brengt ons bij het onderwerp van dit verhaal: leven. Wij zijn al jaren fan van De Warmste Week. Dit jaar is het thema ‘opgroeien zonder zorgen’ en met twee eigen kinderen willen wij ons steentje bijdragen. Dus maken wij in de komende weken een nieuw bloemenraam, waar jij mee op zal kunnen bieden. De voortgang zal je kunnen volgen op onze socials.

  Het geheel verkopen we per opbod. Weet dat er in het raam hierboven meer dan 150 droogbloemen zitten, dat we elke droogbloem eigenhandig geplant, geoogst en gedroogd hebben, en dat het samenstellen ons meerdere uren werk vraagt. Kijk dus al eens goed waar zo een bloemenraam bij jou zou passen.

  We moeten nog even kiezen welk platform we best gebruiken voor de biedingen. Tips daarvoor welkom !

  PS: alvorens wij ons eerste bloemenraam vulden, speelden we nog even met de mogelijkheden. We delen enkele eerste probeersels. Links was het doel om de lucht, de zon en een bos te maken, rechts was een geometrische poging.

  Onze Stories en posts op Facebook en Instagram gemist?

  Volg jij ons op Facebook of Instagram? Wij posten héél regelmatig updates over onze activiteiten. Maar mogelijk zie jij die posts niet altijd.

  Hoe dat komt? De software achter beide platformen bepaald wat aan jou getoond wordt, en wat niet. We merken in onze statistieken dat niet iedereen alle posts te zien krijgt.

  Als jij graag méér van onze posts te zien krijgt, zijn er wel enkele eenvoudige zaken die je zelf kan doen.

  Instagram

  Op Instagram kan je op onze profielpagina kiezen voor ‘volgen’. Je kan bovendien aangeven ’toevoegen aan lijst met goede vrienden’ en ’toevoegen aan Favorieten’. Voor de ‘favorieten’ dien je zelf te wisselen bij je view op je homepage in de app. Daar kan je dan kiezen voor ‘volgend’ of ‘favorieten’.

  Facebook

  Op Facebook kan je kiezen om ‘fan’ te worden van een pagina. Als je daarbij nog extra voor ‘volgen’ kiest, én ‘favorieten’ aanduidt, ben je ook daar verzekerd van extra info over paard&bloem.

  Hopelijk tot snel online?

  Droogbloemen van eigen kweek: verse 2023 oogst.

  Wij gingen dit jaar zelf aan de slag met onze eigen tips voor droogbloemen. Hieronder vind je een selectie van boeketjes, samengesteld naar eigen smaak. Elk van deze boeketjes is vanaf vandaag te koop of kan opnieuw samengesteld worden naar smaak en budget.

  Waar te koop?

  • Bij de Bornemse kunst- en koffiebar Coffe in de Boomstraat
  • Bij wijnwinkel ENU op de Botermarkt in Puurs
  • Via een berichtje op de website: levering aan huis in Klein-Brabant of ophalen
  • Binnenkort bij een winkel in jouw buurt? Wij zoeken nog partners die ook open staan om enkele boeketjes droogbloemen uit te stallen.

  Liever iets op maat? Heb jij een bepaalde voorliefde voor kleuren, een specifieke vaas die je wil laten vullen? Geef ons dan zeker een seintje !

  Waarom kiezen voor droogbloemen van paard&bloem?

  • Blijven een hele winter goed in de vaas, in een bloemenkrans of flower hoop
  • Lokaal gekweekt
  • Zonder chemische bestrijdingsmiddelen of onnatuurlijke kleurstoffen

  Pink Minimalism

  Prijscategorie: €20

  Waar te koop: op bestelling (verkocht – alternatief beschikbaar)

  50 Shades
  of Pink

  Prijscategorie: €39-€49

  Waar te koop: Coffe

  Pink & blues

  Prijscategorie: €39-€49

  Waar te koop: ENU

  Winter Sheerfullness

  Prijscategorie: €39-€49

  Waar te koop: Coffe (verkocht – alternatief beschikbaar)

  Dark & pales

  Prijscategorie: €39-€49

  Waar te koop: Coffe (verkocht – alternatief beschikbaar)

  Wild & colourfull

  Prijscategorie: €39-€49

  Waar te koop: ENU (verkocht – alternatief beschikbaar)

  Dreamy
  whites & yellows

  Prijscategorie: €39-€49

  Waar te koop: ENU (verkocht – alternatief beschikbaar)

  Abonnement 2024: alle info

  Hoe haal je tegelijk de lente, de zomer én de herfst in huis? Met een abonnement van paard&bloem natuurlijk.

  In 2023 kon je al kiezen voor onze formules Stap, Draf en Galop. Wij kregen ondertussen ook de vraag om wekelijks een vers boeketje te voorzien. Kan dat?

  Natuurlijk! En dan nog wel met een creatieve naam. De ‘Cavalerie’ is geboren. Ons seizoen in 2023 duurde 32 weken, maar we controleren het groeiweer natuurlijk niet. Uitgaande van 30 weken, krijg je hierbij maar liefst 25% korting bij zelfpluk. Zo hoef jij je niet schuldig te voelen tijdens een weekje welverdiend verlof.

  (lees verder onder de foto)

  In tegenstelling tot alle andere kosten, blijft onze abonnementsprijs voor 2024 dus hetzelfde.

  Onze bloemen volgen het ritme van de natuur. We kunnen dus niet exact voorspellen wanneer het abonnement start of wanneer het eindigt. Wij rekenen op de periode april-oktober. Je zorgt als zelfplukker zelf voor je opvolging met een handige plukkaart. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of sociale media voor alle updates.

  Praktische vragen?

  In deze Q&A blogpost van 2023 vind je de antwoorden op een heleboel praktische vragen voor zelfplukkers.

  Waarom kiezen voor een abonnement van paard&bloem?

  • (H)eerlijke bloemen
  • Lokaal geteeld
  • Zonder pesticiden
  • Zelf te plukken of met familie en vrienden
  • Elke keer quality time

  Bestel nu je abonnement via ons contactformulier.

  Kerstbomenpension: reserveer jouw plekje voor 2024

  In de laatste dagen van 2022 lanceerden wij als allereerste een ‘kerstbomenpension’. We zijn ondertussen 10 maanden verder en we willen dit avontuur graag een vervolg geven. Je kan dus vanaf nu jouw plekje reserveren op de plukweide. We hebben plaats voor een 30-tal bomen.

  – UPDATE: voorlopig zit het pension vol voor 2023. Je kan hieronder je gegevens opgeven voor de wachtlijst – of reeds voor 2025. –

  Maar eerst… even een flashback. Wij beloofden om goed voor de bomen te zorgen. Het risico zouden we delen: de helft vooraf te betalen bij het planten, de helft bij afhaling van de kerstboom. Héél eerlijk: niet elke boom heeft het gehaald. Waar ging het mis?

  • Sommige bomen waren helaas gewoon te droog geworden in huis. Resultaat? Al na twee weken werden hun naalden bruin.
  • Eéntje had helemaal geen wortelkluit…
  • Februari was een hele droge maand. Daar waren we nog niet op voorzien.
  • Dan zijn er ook nog enkele bomen geweest die heel atypisch gestorven zijn: voldoende water, zon, versteviging,… en toch vielen de naalden uit.

  Maar … ondanks alles heeft meer dan de helft van de bomen het gehaald.

  En dus hernieuwen wij ons aanbod!

  Wij willen ook in ’24 jullie kerstboom graag opvangen in ons ‘kerstboompension’.

  • We voorzien een plekje op onze bloemenweide.
  • Wij planten de boom samen met jullie op zondag 7 januari 2024 tussen 9u30 en 11u30.
  • Ophalen kan op 30/11 of 7/12/24.
  • Wij zorgen voor een verstevigingspaal + water in de zomer indien de zon opnieuw ongenadig is. Elke boom krijgt een label met een nummer. Zo weet jij dat je jouw boom aan het einde van het jaar terugkrijgt.
  • Kostprijs?
   • €9 wanneer we samen je boom planten op 7 januari. Geen tijd? Geen nood! Je kan je boom bij ons op afspraak afzetten en laten planten voor €1 extra.
   • €9 wanneer we samen je boom opgraven op 7 december. Geen tijd? Geen nood! Wij graven hem voor je op voor €1 extra.
   • Haalt je boom het niet omdat hij deze kerstperiode te droog stond, dan betaal je die €9 natuurlijk niet.
  • Haal je je boom niet op in december ’24? Geen probleem, dan zoeken wij een nieuwe bestemming in het volgende seizoen ;).

  UPDATE: voorlopig zit het pension vol voor 2023. Je kan hieronder je gegevens opgeven voor de wachtlijst – of reeds voor 2025.
   Halloween : zet je pompoen in de bloemetjes.

   Onze kids vinden het leuk om een pompoen uit te snijden er een jack-o-lantern van te maken. Maar wij wilden er graag een extra uitdaging van maken.

   Wij toverden deze pompoen om tot vaas voor een kleurrijk herfstboeket.

   Met een combinatie van hortensia’s, eucalyptus, dahlia’s en accenten van oa duizendknoop, verbena en blaasjeswingerd konden we de herfst in verschillende tinten vastleggen.

   We deelden de foto’s en enkele filmpjes op onze Instagram- en Facebook account en kregen daarop veel leuke reacties.

   In 2024 plannen we een workshop, zodat je zelf aan de slag kan om een dergelijke pompoen samen te stellen. Inschrijven kan nog niet, je interesse doorgeven doe je via ons contactformulier.

   Er was echter ook veel interesse voor de aankoop van afgewerkte pompoen. Daarom hebben we volgend aanbod voor deze herfst uitgewerkt:

   • Pompoen van een lokale Buggenhoutse kweker: 18 jaar oud, duurzaam geteeld
   • Uitgesneden en voorbereid als vaashouder (niet meer eetbaar)
   • Decoratief groen uit eigen kweek
   • +/-20 bloemen uit ons aanbod – kleuren kunnen variëren naar gelang het aanbod
   • Levering aan huis (in Klein-Brabant, Malderen, Opdorp)
   • Incl BTW, die op dergelijke bloemstukken 21% is (voor verse bloemen is het 6%)

   Totaalprijs: €75,00

   Interesse? Stuur ons een bericht en we spreken concreet een leveringsdatum af (28 tem 31/10 kan helaas niet).

   Tips voor droogbloemen

   Juli en augustus zijn het ideale moment voor het oogsten van droogbloemen.

   Wij gaan door met vérse bloemen tot eind november. En daarna schakelen we over op droogbloemen. Jij hoeft zo lang niet te wachten echter !

   We bieden alle kleuren en vormen: wit, geel, paars, blauw, groen, roze,…

   Op de foto zie je Annelies met onze derde grote ‘knip’beurt van 2023. Er komen echter nog steeds nieuwe bloemen kniprijp. We raden je dan ook aan om eerstdaags langs te komen. Wie eerst komt, …

   Hoe herken je een droogbloem? Wij proberen het steeds aan te geven op onze infobordjes. Dan zie je rechts bovenaan ‘droogbloem’ staan. Een alfabetische greep uit het aanbod dat je nu kan komen knippen en drogen:

   • amarant
   • celosia
   • craspedia
   • dropplant (voor de snelle beslissers, is over zijn hoogtepunt)
   • gipskruid (voor de snelle beslissers, de laatste drie stelen zijn nog deftig)
   • guldenroede (voor de snelle beslissers, is op zijn hoogtepunt)
   • hazenstaartgras
   • kanariegras
   • kogelamarant (voor de snelle beslissers, nog één weekje)
   • kruisdistel
   • papierbloem
   • statice
   • strobloemen
   • tuinmelde
   • vogelgierst

   Droogbloemen maken is niet zo moeilijk, gesteld dat je de ruimte hebt. Zelf aan de slag gaan? 

   • Je hangt ze best ondersteboven. Op die manier kunnen ze recht opdrogen. Dat is mooier in een boeket.
   • Hang ze in een ruimte zonder rechtstreeks zonlicht. Je kan de bloemen in een krant oprollen of in een donkere ruimte ophangen. Zo behouden de bloemen hun kleur.
   • Hang de bloemen ergens waar tocht is. De bries zal zorgen voor een korter droogproces.
   • Kies voor een warme(re) ruimte. Op die manier zullen ze sneller drogen en heb je minder kans op schimmels.
   • Last but not least: gebruik een elastiekje, geen koord. De steel van droogbloemen krimpt naarmate ze opdrogen. Als je een gewone koord gebruikt, loop je kans dat je bloemen er na een week of twee tussenuit schuiven en breken. Met een elastiekje hebben wij dat probleem nog niet gehad.

   Heb jij nog tips voor ons? Post ze zeker in de comments.

   Inspiratie nodig om met die droogbloemen aan de slag te gaan? Wij hebben enkele voorbeeldboeketjes online staan, of je kan ook kiezen voor bvb een flowerhoop met droogbloemen (halverwege deze blogpost.

   Geen zin om zelf te drogen? Geen gedoe? Geen probleem! Wij doen het graag voor jou. Onze eerste lading is al droog.